Folk Rádió

Frissítve: 3 nap 15 óra

Idén is megrendezik a Székelyföldi Szabadtéri Táncházat Székelyhon

2019, augusztus 14 - 10:03du
Népi dallamokat hoz majd a Küküllő vize, ugyanis augusztus 23. és 25. között a Zeteváralja és Székelyvarság határában található Natur Air Parkban ismét megtartják a székelyföldi táncházasok évi találkozási pontjaként szolgáló VI. Székelyföldi Szabadtéri Táncházat.

VII. Kecskeméti prímásverseny Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 1. 16:30

2019, augusztus 14 - 3:33du
A Hagyományok Háza a kecskeméti Hírös Agóra Nonprofit Kft-vel közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2019. szeptember 21-én már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét.

Csádé-tábor zenével, tánccal

2019, augusztus 14 - 10:45de
Mintegy harminc általános és középiskolás fiatal vesz részt a Csádé zenekar tagjai által szervezett egyhetes népzenei táborban, melynek az Andrássy–Szapáry-kastély ad otthont.

Mezőkeszün gyűjtött a Délibáb

2019, augusztus 13 - 3:40du
A Mezőségben, Kolozsvár közelében fekvő Mezőkeszüben jártak augusztus elején ötnapos gyűjtőúton a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület tagjai. A táncosok bekapcsolódtak a helyiek mindennapjaiba, közben pedig népdalokat, táncokat tanultak. Utazásuk eredményét hamarosan a bécsi közönségnek is bemutatják.

Világszám a néptáncfesztivál

2019, augusztus 12 - 3:19du
Demarcsek Györgyöt Mumbaiból hívta a konzul, Ugyan Attila az indonéziai fesztiváligazgatóval egyeztetett – mozgalmas napokat élnek át a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál szervezői, akik hétfő délelőtt a Kossuth téren ott voltak a színpompás programsorozatot felvezető produkciónál, ahol a Nyírség Táncegyüttesből három pár szatmári táncokkal kedveskedett a város vezetőinek, a média képviselőinek és a rácsodálkozó járókelőknek.

Brazíliai magyar néptánccsoport is fellép Nyíregyházán

2019, augusztus 12 - 3:17du
Nyolc ország több mint háromszáz táncosa és ötven zenésze vesz részt a csütörtökön kezdődő 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon, Nyíregyházán.

A táncosok felvették a Gubbantós nevet

2019, augusztus 12 - 3:15du
Különleges a falunapok sorában az uszódi, mely egyben népművészeti fesztivál és regionális néptánctalálkozó is.

Hétfőn kezdődik Európa egyik legnagyobb folklórfesztiválja

2019, augusztus 12 - 11:23de
Három helyszínen 16 ország néptáncosainak fellépésével várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő és augusztus 22-ig tartó XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár.

A szamosújvári Ördöngös zenekar: a közös muzsikálás öröme és szeretete

2019, augusztus 10 - 12:21du
Az Ördöngös zenekar a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban tett nagyobb ismeretségre szert, a szamosújvári zenészek azonban a táncházak vendégeiként is elnyerték a műfaj kedvelőinek tetszését. Szabó Boglárka, a zenekar énekese a megalakulásról, a verseny hozadékáról és a Kallós Zoltán kevéssé ismert gyűjtéseit bemutató népzenei koncertről beszélt lapunknak.

A népzene és a néptánc kincseit hozták el Jászberénybe

2019, augusztus 10 - 12:16du
Jászberényben napok óta már javában zajlik a XXIX. Csángó Fesztivál, ahol több mint félszáz kulturális, hagyományőrző esemény, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi és magyarországi hagyományőrző csoportok, exkluzív külföldi együttesek szerepelnek a programban.

A Debreceni Népi Együttes lendülete magával ragadta a közönséget

2019, augusztus 10 - 9:57de
A magyar, s az orosz küldöttség bizonyult a legjobbnak a táncfesztiválon, jutalmuk egyenként 1500-1500 dollár volt.

Újratanítaná mesélni a felnőtteket a Hagyományok Háza – az első mikházi szabadegyetemen jártunk

2019, augusztus 10 - 8:31de
A kulturális örökségekben bővelkedő nyárádmenti Mikháza ad helyet az első alkalommal megszervezett Hagyományok Háza szabadegyetemnek, amely nevetést, közösségi élményt és gyakorlati tudást tartogat a néphagyomány kedvelőinek. Minderről péntek délelőtt bizonyosodtunk meg a Csűrszínház bűvkörében rendezett előadásokon.

Táncház és koncert

2019, augusztus 10 - 8:23de
Az Ajka-Padragkút senior tánccsoport szervezésében a táncház délutántól éjszakába nyúlóan tartott. Kora délután a gyermekeket várták 3-15 évesig. Mivel többségében óvodás korúak érkeztek, így népi gyermekjátékokat is tanultak.

Legyen a néptánc nemzeti sport

2019, augusztus 9 - 8:44de
Moussa Ahmed Junior Prima-díjazott táncművész, néptáncos, a nemzetközi tehetségkutatókat és a világ összes kontinensét megjárt Fricska együttes alapítója az utóbbi időben koreográfusként és művészeti igazgatóként valósítja meg álmát. A hagyományt és a korszerűséget ötvöző Urban Verbunk fő célja a magyar identitás megerősítése.

A folklór mesterei tanítanak

2019, augusztus 7 - 8:03de
A Jászság Népi Együttes szervezésében vasárnap elkezdődött a XXXVII. Nemzetközi Táncház és Zenésztábor.

Nem tanultunk zenélni, mi csak csapatjuk Parno Graszt-interjú

2019, augusztus 6 - 11:04de
Egy szabolcsi kis faluból indultak, ma már a legtöbb budapesti helyet meg tudják tölteni: kanyargós út vezetett idáig, először külföldön váltak ismertté, a hazai zenei véráramba pedig A Dal után kerültek be.

Adatközléstől az adathordozásig

2019, augusztus 5 - 11:33de
Megöregedtünk. Pontosabban őszbe csavarodott a fejünk, de megvagyunk, itt vagyunk. És a lendületünk változatlan – kezdte a beszélgetést László Csaba koreográfus, a negyedszázada működő felsősófalvi Székelyföldi Néptánctábor ötletgazdája és szakmai irányítója. Kérdezett Simó Márton.

Hatalmas sikert aratott a Debreceni Népi Együttes Törökországban

2019, augusztus 5 - 10:24de
Huszonnyolc nemzet táncosai között szerezték meg a győztesnek járó aranydiplomát a világ egyik legrangosabb folklórfesztiválján.

Az együttlét öröme Beszélgetés Kelemen Lászlóval

2019, augusztus 5 - 9:55de
A Hagyományok Háza Mikházán rendezi első szabadegyetemét augusztus második hétvégéjén. A kezdeményezésről és a programról Kelemen Lászlóval, az intézmény főigazgatójával készítettünk rövid interjút.

Magyar táncegyüttes nyerte el egy lengyel népművészeti fesztivál nagydíját

2019, augusztus 4 - 10:49de
A budapesti Nádasdy Táncegyüttes nyerte el a Nemzetközi Népművészeti Találkozó nevű, a dél-lengyelországi Wislában idén harmincadik alkalommal rendezett fesztivál fődíját – közölte vasárnap az MTI-vel Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul.