Hírolvasó

Erős kötelékük, biztos talajuk a tánc

Folk Rádió - 2020, január 10 - 4:49du
Fennállásának immár tizedik évfordulóját ünnepelte 2019-ben a Bajnóca Néptánc Egyesület.

Hat nap, nyolcvan program, 1400 busó: elkészült a busójárás forgatókönyve

Folk Rádió - 2020, január 10 - 4:06du
Harmincnál is több helyszínen mintegy nyolcvan program várja majd a február 20-án kezdődő busójáráson a mohácsiakat és a városba érkezőket. És persze nem mellesleg a maszkosok is: a hírek szerint több mint ezernégyszázan űzik majd idén is a telet.

Táncház regisztráció

Folk Rádió - 2020, január 9 - 8:35du
Táncházakat szervező barátaink, figyelem! Ne felejtsétek el regisztrálni januári, februári és márciusi táncházaitokat január 13-ig!

Zsindelyes születésnap

Folk Rádió - 2020, január 7 - 4:03du
Idén ünnepelte alakulásának tizenötödik évfordulóját a Zsindely Népzenei Együttes. A magyar népzenét játszó zenekar 2004-ben alakult Sárospatakon.

Hatvanöt éves a Csallóközi Táncegyüttes

Folk Rádió - 2020, január 7 - 4:02du
A társulat a nemzeti öntudatot és a megmaradás vágyát erősíti a határon túl élő magyarokban. A Kárpát Expressz ellátogatott az együttes legújabb műsorának dunaszerdahelyi próbájára.

András Orsolya: „A felnőttek közt csetlettem-botlottam egész nap”

Folk Rádió - 2020, január 7 - 12:02du
A népdalénekesi és népzenei pályán mutatott tehetsége, illetve a közművelődés területén gyakorolt aktív tevékenysége miatt érdemelte ki a csíkszeredai András Orsolya a 2019-es év Junior Prima díját.

Egy országnyi feladat Beszélgetés Kelemen Lászlóval

Folk Rádió - 2020, január 6 - 1:31du
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány alakuló ülését októberben tartották Kolozsváron. Az új szervezet létrehozásosának okairól és jelentőségéről Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza főigazgatóját kérdeztük.

A bőgő mellett szundikált Csepi

Folk Rádió - 2020, január 4 - 2:55du
Maier Cseperke különdíjat nyert a Fölszállott a pávában, ami egy önálló koncertet jelent a Hagyományok Házában. Táncol, énekel, hegedül, klasszikus és népzenét is játszik, de mindezek ellenére tengerbiológus szeretne lenni.

Énekel a Föld – a harmadik évaddal jön a Fölszállott a páva szlovák verziója

Folk Rádió - 2020, január 3 - 7:45du
A Szlovák Köztévé (RTVS) 2017-ben népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt indított Énekel a Föld (Zem spieva) címmel, ami akár a magyarországi Fölszállott a páva szlovák verziójának is megfelel. 2020 januárjában már a harmadik évadot követhetjük figyelemmel a képernyőkön.

Eszes Gyurka és az ezmók

Folk Rádió - 2020, január 3 - 1:37du
A város vendége volt a Folker népzenei együttes, akik Sepsiszentgyörgyről tették meg a nagy utat, hogy a hajdúnánási gyerekekkel is megismertessék és megszerettessék magukat.

A táncnyelvem is magyar

Folk Rádió - 2020, január 3 - 1:35du
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjével, Zsuráfszky Zoltán táncművésszel beszélgettünk.

Az örömhír üzenetéről szól a Hagyományok Háza újévi gálaműsora a Müpában

Folk Rádió - 2020, január 3 - 1:33du
Jézus születésének örömhírét állítja középpontjába a Hagyományok Háza Örüljetek, örvendjetek című újévi műsora vasárnap a budapesti Müpában.

Időutazás a Ritmussal

Folk Rádió - 2020, január 1 - 10:02du
Októberben méltatta fennállásának 30. évfordulóját az eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes. A jubileum alkalmából Számadás címmel jelent meg emlékkönyv. A gazdagon illusztrált kiadvány az együttes három évtizedes múltjának eseményeit mutatja be.

Fordulj! Kispej lovam!

Folk Rádió - 2020, január 1 - 7:49du
Bizonyosan nem vagyok egyedül ezzel: kötelező program évről évre a Muzsikás karácsonyi koncertje a MÜPA Bartók Béla Nagytermében. Semmiért nem hagynám ki. Jó benne az állandóság és jó benne az állandó változás. Az idén különösen sikeres lett a változó rész: táncosok töltötték be a színpadot, a zenekar előtt. Olyanok, akik beszélik a tánc nyelvét.

Autentikus folkmuzsika a Békeuccából

Folk Rádió - 2019, december 30 - 10:25de
Hagyományos magyar falusi rock’n’roll, avagy kortalan tánczene hegedűre, brácsára, bőgőre és énekhangra. Így aposztrofálja népi muzsikáját a Pápáról indult, főként Kajárpécen gyakorló, országosan is egyre ismertebb Somló Banda.

Ne temessük arcunkat „a képernyők delejes mezőibe”

Folk Rádió - 2019, december 30 - 10:17de
A 20. század végére végérvényesen megváltoztak nem csupán a néphagyományaink, hanem ünnepeink is. A karácsony számos eleme is deszakralizálódni látszik napjainkban. Agócs Gergely néprajzkutatóval a hagyomány megtartó erejéről és a karácsony emberközeli megéléséről beszélgettünk.

„aki mög tudja fonni a korbácsot, az már alkalmas ara, hogy végigvergyön a fehérnépön”

Folk Rádió - 2019, december 28 - 12:06du
A lányokat azért korbácsolják meg ezen a napon, hogy mint egykor a betlehemi kisfiúk, most ők is szenvedjenek meg Krisztusért. Valójában a korbácsolás ősi, pogány eredetű egészségvarázslás, a betegség szellemét kívánták vele elűzni, a nőknél a termékenységet, a gyerekeknél a növekedést serkenteti.

Két ember él bennünk: a pásztor és a tudós Beszélgetés Navratil Andrea énekes-ökológussal

Folk Rádió - 2019, december 26 - 12:03du
„A moldvai asszony nem tudta, hogy ahogyan ő a kertjét műveli, azt a világban a tudósok majd permakultúrának hívják, és azt sem tudta, hogy amit ő gyöntölésnek mond, azt babamasszázsnak fogják nevezni. Ő ezt a tudást a hagyományban örökül kapta és használja” – mondja a Fonó zenekar énekese, Navratil Andrea, aki a Fölszállott a páva vetélkedő énekes kategóriájában fellépők felkészítő mentora is. Az interjúban egy találós kérdést is megfejt.

Békés, szeretetteli karácsonyi ünnepeket kívánunk minden hallgatónknak és olvasónknak!

Folk Rádió - 2019, december 24 - 9:04de
December 24-én karácsonyi műsor szól a Folkrádióban. Hangolódjatok velünk az ünnepre zenével és Horváth István Magyarózdi toronyalja című könyvéből idézett karácsonyi kántálóval!

Fölszállott a páva: A Vasi Kislegényczéh lett a közönségdíjas

Folk Rádió - 2019, december 21 - 7:24du
A Vasi Kislegényczéh nyerte a nézők szavazatai alapján a Fölszállott a páva gyerekévadát, amelynek döntőjét pénteken tartották.